Friday, November 6, 2009

Den grønne side af Israel

Der fokuseres i øjeblikket meget på Cleantech op til Klimakonference i december fra israelsk side. Israelerne kender til den danske model og ser Danmark som forgangsland indenfor vedvarende energi. Israel ligger på femte pladsen i top 10 af de lande, der har mest fokus på Cleantech, Danmark ligger på første pladsen.

Derfor har det også været naturligt for Shai Agassi fra Better Place at se mod, samt promovere, sit storstilet projektet om elbiler i Danmark. I samarbejde med DONG energy ønskes, det at sætte elbiler på markedet, hvor batteriet kan skiftes for at fremme køreglæden for alle, og ikke kun for folk, der kører korte distancer.




Ovennævnte eksempel er sikkert det første, der tænkes på når man tænker Cleantech i Israel. Men Israel har en længere historie indenfor vedvarende energi, der kommer til udtryk i deres forskning og R&D, men også at der findes over 100 virksomheder indenfor vedvarende energi, der generer millioner af dollar hvert år.

Israel var et af de første lande til at anvende solenergi til opvarmning. Den dag i dag udgører 14-22 procent af elektriciteten, der udbydes i Israel af energi fra solpaneler. Særligt kendte er virksomhederne Orbotech og Camtek. Et andet aspekt er udvindelse af geotermal power som Ormat er kendt for.




Der kigges også mod vindenergi i Israel, men mere på teknologien bag at få mest muligt ud af elektriciteten, der genereres af vindmøllerne. Elspec er et førende firma for at få mest muligt ud af motorerne i vindmøllerne, de har også Danmark i kiggerten, men det er et emne Vestas og Greentech selv forsker meget i.

Ud over solenergi som er udbredt i Israel er også vandteknologi. Hvert år i november afholdes WATEC som belyser forskellig teknologi til at rense, oplagering, og udvindning af vand indenfor adskillige sektorer. Israel var et af de første lande til at forske og udføre rensning af salt vand, dette forskes der stadigvæk i for at nedsætte omkostningerne. For første gang deltager en større dansk delegation i WATEC i år, det bliver spændende at følge om der kommer flere projekter mellem Danmark og Israel i fremtiden.

For mere information læs:
http://www.israelcleantech.com/default.asp
http://www.export.gov.il/Eng/SubIndex.asp?CategoryID=179

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.